Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Το «Discovery» για πάντα στη Γη


Το γηραιότερο και πιο πολυταξιδεμένο αμερικανικό σκάφος, που εδραίωσε την ανθρώπινη παρουσία στο Διάστημα, επέστρεψε από τον ΙSS, ρίχνοντας την αυλαία στην ένδοξη ιστορία του«E» 10/3
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Την αρχή του τέλους μιας εποχής για τη NASA σηματοδότησε η ολοκλήρωση του τελευταίου ταξιδιού του διαστημικού λεωφορείου «Discovery». Η αυλαία της ιστορικής διαδρομής του γηραιότερου αμερικανικού σκάφους και του πιο πολυταξιδεμένου στον κόσμο έπεσε χθες με την προσεδάφισή του στο Διαστημικό Κέντρο «Κένεντι» στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Με ωριαία ταχύτητα 360 χλμ., το λεωφορείο με 6μελές πλήρωμα και κυβερνήτη τον Στιβ Λίντσεϊ επανήλθε στη Γη έπειτα από 65 λεπτά στον «αυτόματο πιλότο» και πέταξε πάνω από την Κ. Αμερική και τον Κόλπο του Μεξικού.

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το «Discovery» στο πλαίσιο της 39ης και τελευταίας αποστολής του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) παρέδωσε στο πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα μια νέα μονάδα αποθήκευσης, καθώς και ένα ανθρωποειδές
Το «Discovery» στο πλαίσιο της 39ης και τελευταίας αποστολής του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) παρέδωσε στο πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα μια νέα μονάδα αποθήκευσης, καθώς και ένα ανθρωποειδές ρομπότ
Στο πλαίσιο της 39ης και τελευταίας αποστολής του, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), διάρκειας 13 ημερών, παρέδωσε στο πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα μια νέα μονάδα αποθήκευσης, καθώς και ένα ανθρωποειδές ρομπότ R-2.
Το «Discovery» για πάντα στη Γη
Το «Discovery», το οποίο έχει πραγματοποιήσει τόσο ερευνητικές αποστολές όσο και αποστολές συναρμολόγησης του ISS, ουσιαστικά εδραίωσε την ανθρώπινη παρουσία στο Διάστημα και ήταν το σκάφος που ανέλαβε δύο φορές να πετάξει για πρώτη φορά σε τροχιά έπειτα από τραγωδίες: το 1988 μετά το δυστύχημα του «Τσάλεντζερ» το 1986 και το 2005 μετά την καταστροφή του «Κολούμπια» δύο χρόνια νωρίτερα. Αλλη μία ιδιαίτερα σημαντική συμβολή του «Discovery» στην αστρονομία ήταν η μεταφορά του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, το οποίο έθεσε σε τροχιά πριν από περίπου 20 χρόνια.
Με 39 πτήσεις στο ενεργητικό του (αρχικά προοριζόταν για 100) έχει ταξιδέψει στο Διάστημα περισσότερο από κάθε άλλο σκάφος, ενώ έχει παραμείνει περισσότερες από 300 ημέρες στο Διάστημα, έχει πραγματοποιήσει πάνω από 5.000 περιστροφές γύρω από τη Γη και έχει μεταφέρει περισσότερους από 180 ανθρώπους.
Την τελευταία τους αποστολή, πριν αποσυρθούν κι αυτά οριστικά, θα πραγματοποιήσουν και τα δύο εναπομείναντα διαστημικά σκάφη της NASA, το «Endeavour» και το «Atlantis», τον Απρίλιο και τον Ιούνιο αντίστοιχα, ενώ το «Discovery» θα γίνει έκθεμα στο Εθνικό Μουσείο Αέρος και Διαστήματος του Ιδρύματος Σμιθσόνιαν στην Ουάσιγκτον.
H NASA θα εστιαστεί στην ανάπτυξη μεγαλύτερων πυραύλων για επανδρωμένες αποστολές σε αστεροειδείς και τελικά στον Αρη, κάτι που αποκλείεται να ολοκληρωθεί πριν από το 2015. Από εδώ και στο εξής τη μεταφορά πληρωμάτων από και προς τον ISS αναλαμβάνουν τα ρωσικά «Soyuz».
Από το 1984
Οι σταθμοί στην ιστορία του
  • Το 1984 το Discovery έγινε το τρίτο διαστημικό λεωφορείο που πέταξε ποτέ.
  • Τον Σεπτέμβριο του 1988 πραγματοποίησε την πρώτη πτήση μετά την τραγωδία του Τσάλεντζερ.
  • Τον Απρίλιο του 1990 πέταξε στο μέγιστο των δυνατοτήτων του και έθεσε σε τροχιά το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, το οποίο έμελλε να φέρει την επανάσταση στη σύγχρονη αστρονομία.
  • Το Φεβρουάριο του 1994 έγινε το πρώτο αμερικανικό σκάφος που μετέφερε σε τροχιά Ρώσο κοσμοναύτη, τον Σεργκέι Κρικάλεφ, ο οποίος ταξίδεψε στον ρωσικό διαστημικό σταθμό MIR.
  • Τον Απρίλιο του 1998 μετέφερε τον γηραιότερο μέχρι σήμερα αστροναύτη, τον 77χρονο τότε Αμερικανό γερουσιαστή Τζον Γκλεν, ο οποίος είχε γίνει ο πρώτος Αμερικανός σε τροχιά γύρω από τη Γη το 1962.
  • Τον Μάιο του 1999 πραγματοποίησε την πρώτη πρόσδεση διαστημικού λεωφορείου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
  • Τον Οκτώβριο του 2000 έγινε το σκάφος που πραγματοποίησε την 100ή αποστολή διαστημικού λεωφορείου.
  • Τον Ιούλιο του 2005 πραγματοποίησε την πρώτη πτήση μετά την τραγωδία του Κολούμπια.
Discovery
Με όνομα από ιστορικά εξερευνητικά πλοία
Το διαστημικό λεωφορείο της NASA άντλησε το όνομά του από παλιότερα ιστορικά εξερευνητικά πλοία. Τέτοια ήταν το Discovery του Χένρι Χάντσον, που χρησιμοποιήθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα στην αναζήτηση του Βορειοδυτικού περάσματος, το HMS Discovery, το ιστιοφόρο που συνόδευσε τον Τζέιμς Κουκ στα ταξίδια του κατά τη δεκαετία του 1770 στον Ειρηνικό που οδήγησαν στην ανακάλυψη των νησιών της Χαβάης, καθώς και το RSS Discovery που χρησιμοποιήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα σε αποστολές στην Ανταρκτική.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
eri@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: