Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Επιστήμονες ταυτοποίησαν ένα νέο σωματίδιο στο CERN

Ο υπόγειος επιταχυντής LHC για πρώτη φορά από τότε που τέθηκε σε λειτουργία το 2009, πραγματοποίησε την πρώτη του ξεκάθαρη παρατήρηση ενός άγνωστου μέχρι τώρα υποατομικού σωματιδίου, το οποίο ονομάστηκε Chi_b (nP) ή bottom quarkonium, ή και μερικές φορές bottomonium.
Η ανακάλυψη, που θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τις δυνάμεις που συγκροτούν και συγκρατούν την ύλη, δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί επισήμως, αλλά έχει ήδη γίνει η σχετική προδημοσίευση στον διαδικτυακό τόπο Arxiv.
Το νέο σωματίδιο αποτελεί μια περισσότερο διεγερμένη κατάσταση των σωματιδίων Chi (διαβάζεται χι) που έχουν ήδη ανιχνευθεί σε προηγούμενες συγκρούσεις σωματιδίων, σύμφωνα με τον καθηγητή Roger Jones του πειράματος Atlas του CERN.
Ας σημειωθεί πως πρόκειται για τρεις διεγερμένες καταστάσεις, που η ενέργεια τους είναι πολύ κοντά η μία με την άλλη σε σημείο που δεν μπορούν να διαχωριστούν με τις υπάρχουσες πειραματικές μεθόδους.
Το νέο σωματίδιο αποτελείται από ένα beauty ή bottom κουάρκ και ένα αντι-beauty κουάρκ, που είναι συνδεδεμένα.
Η δύναμη που συνδέει αυτά τα δύο (το κουάρκ και το αντι-κουάρκ) είναι η ισχυρή πυρηνική δύναμη, συνεπώς η ανακάλυψη του νέου σωματιδίου ρίχνει περισσότερο φως σε αυτή τη θεμελιώδη δύναμη της φύσης, η οποία επίσης συγκρατεί τα πρωτόνια και τα νετρόνια στους πυρήνες.
Όσο καλύτερα καταλαβαίνουμε την ισχυρή δύναμη, τόσο πιο πολύ καταλαβαίνουμε ένα μεγάλο μέρος των στοιχείων που βλέπουμε, που μας οδηγούν σε πιο συναρπαστικά πράγματα, όπως στο σωματίδιο Higgs.
Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες πίστευαν ότι υπήρχε αυτή η πιο διεγερμένη κατάσταση των σωματιδίων Chi, αλλά έως τώρα δεν είχαν καταφέρει να τη δουν.
Τώρα, οι επιστήμονες προσδοκούν να κάνουν την ανακάλυψη αιώνα, επιβεβαιώνοντας οριστικά και πέραν κάθε αμφιβολίας την ύπαρξη του σωματιδίου-φαντομά του Χιγκς εντός του 2012.
Ο LHC έχει ως σκοπό να καλύψει τα όποια κενά στο Καθιερωμένο Μοντέλο – το σημερινό πλαίσιο που επινοήθηκε για να εξηγήσει τις αλληλεπιδράσεις των υποατομικών σωματιδίων – και επίσης να αναζητήσει την τυχόν νέα φυσική πέρα από αυτό.

Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια: