Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Οι εξελίξεις σχετικά με το σωματίδιο του Θεού στο CERN

Τα νέα από την έρευνα στο CERN για το σωμάτιο του ... Θεού

Του Κωνσταντίνου Α. Ζώκου⃰
Στο Σεμινάριο που έγινε στο κεντρικό αμφιθέατρο του CERN, Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011, οι συντελεστές των πειραμάτων ATLAS2 και CMS3 παρουσίασαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους για το μποζόνιο Higgs, του Standard Model (Καθιερωμένο Πρότυπο).

Τα αποτελέσματά τους βασίζονται στην ανάλυση σημαντικά μεγαλύτερου αριθμού δεδομένων, από τα δεδομένα στα οποία στηρίχθηκε η παρουσίαση-ενημέρωση του περασμένου καλοκαιριού, πολλά για να αποκαλύψουν την σημαντική πρόοδο που έγινε στην έρευνα για το μποζόνιο Higgs, αλλά όχι αρκετά για αν οδηγήσουν σε οποιοδήποτε συμπέρασμα για την ύπαρξη ή μη ύπαρξη του αναζητούμενου μποζόνιου.

Το κύριο συμπέρασμα είναι ότι το μποζόνιο Higgs, αν υπάρχει είναι πολύ πιθανό να έχει μάζα που περιορίζεται στην περιοχή 116-130 GeV, για το πείραμα ATLAS και στην περιοχή 115-127 GeV για το CMS. Προκλητικά μικρές περιοχές μάζας και για τα δύο πειράματα, αλλά όχι ακόμη αρκετά ισχυρά για να δηλώσουν μια ανακάλυψη.

Το μποζόνιο Higgs, αν υπάρχει, έχει εκπληκτικά μικρό χρόνο ζωής και μπορεί να διασπαστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Η ανακάλυψή του στηρίζεται στην παρατήρηση των σωματιδίων που διασπώνται παρά στη δίασπαση του ίδιου του Higgs. Και το ATLAS και το CMS, έχουν αναλύσει διάφορα κανάλια διασπάσεων και τα πειράματα δείχνουν μικρές υπερβάσεις στην περιοχή χαμηλής μάζας που δεν έχει ακόμη αποκλειστεί.

 Μεμονωμένα καμιά από αυτές τις υπερβάσεις δεν είναι περισσότερο στατιστικά σημαντική από ότι ένα ζάρι που ρίχνεται και φέρνει δύο εξάρια στη σειρά. Αυτό που δείχνει ενδιαφέρον είναι ότι πολλαπλές ανεξάρτητες μετρήσεις δείχνουν την περιοχή από 124 έως 126 GeV. Απέχουμε πολύ από το να πούμε αν το ATLAS ή το CMS έχει ανακαλύψει το μποζόνιο Higgs, αλλά αυτά τα αναβαθμισμένα αποτελέσματα παράγουν μεγάλο ενδιαφέρον στην κοινότητα της Σωματιδιακής Φυσικής.

Μέσα στους ερχόμενους μήνες και στα δύο πειράματα θα κάνουν ακόμη πιο βελτιωμένες αναλύσεις, για τις ανακοινώσεις στα συνέδρια της Σωματιδιακής Φυσικής το Μάρτιο. Ωστόσο μια ξεκάθαρη δήλωση για την ύπαρξη ή μη ύπαρξη του μποζόνιου Higgs θα απαιτήσει πολλά ακόμη δεδομένα και δεν θεωρείται πιθανή παρά αργότερα στο 2012.

Σημείωση: Για το Καθιερωμένο Πρότυπο ή Standard Model, αλλά και τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν με τα στοιχεία του καλοκαιριού που μας πέρασε, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο "Τι γίνεται με το μποζόνιο Higgs και την Υπερσυμμετρία;" στο φύλλο της εφημερίδας ΛΑΟΣ του Σ/Κ 3-4/12/2012 και στο egnonews.blogspot.com

 ⃰ Ο Κωνσταντίνος Α. Ζώκος είναι Δάσκαλος Φυσικής, Υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Ημαθίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: