Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Σύγχρονα πειραματικά δεδομένα καταρρίπτουν την TeVes

Μία ιδέα για το τι βασικά υποστηρίζει η θεωρία TeVes, σχετικά με τη βαρύτητα, είναι η εξής:
Αποτελεί μία σχετικιστική γενίκευση της MOND (Modified Newtonian Dynamics) και οι κεντρικοί άξονες στους οποίους κινείται είναι οι παρακάτω.

1) Ακολουθεί τις αρχές διατήρησης των φυσικών μεγεθών
2) Ενώ στα ασθενή μαγνητικά πεδία ακολουθεί την προσέγγιση της MOND,
3) "Αποφεύγει" να δώσει λύση στα παράδοξα που προκύπτουν από τη γενίκευσή της.
Ήρθε ως φαίνεται, όμως, μία ακόμη απόρριψη των συγκεκριμένων θεωριών:

Η έρευνα έγινε από φυσικούς στη Δανία, που μέτρησαν την βαρυτική μετατόπιση προς το ερυθρό, και κατέληξε να αποκλείσει κάποια εναλλακτικά μοντέλα της βαρύτητας – ιδίως εκείνων που αρνούνται την ύπαρξη της σκοτεινής ύλης, όπως η Τροποποιημένη Νευτώνεια Δυναμική (MOND) και η θεωρία TeVeS, η οποία υποτίθεται ότι θα καταργήσει την ανάγκη για σκοτεινή ύλη. Μια άλλη θεωρία είναι η f(R) βαρύτητα, η οποία καταργεί τη σκοτεινή ενέργεια.

Αλλά τη στιγμή που κλονίζονται τα θεμέλια της θεωρίας της σχετικότητας, μετρήσεις στη βαρυτική μετάθεση του φωτός από τα αστρικά σμήνη, φαίνεται να τα ανασυνθέτουν:

Όλες οι παρατηρήσεις στην αστρονομία έχουν σαν βάση το φως που εκπέμπεται από τα αστέρια και τους γαλαξίες και, σύμφωνα με τη γενική θεωρία της σχετικότητας, το φως θα επηρεαστεί από τη βαρύτητα. Ταυτόχρονα, όλες οι ερμηνείες στην αστρονομία είναι βασισμένες στην ορθότητα της θεωρίας της σχετικότητας, αλλά δεν ήταν ποτέ πριν δυνατό να δοκιμαστεί η θεωρία της βαρύτητας του Αϊνστάιν σε κλίμακες μεγαλύτερες από το ηλιακό σύστημα. Τώρα οι αστροφυσικοί στο Dark Cosmology Centre στο Ινστιτούτο Niels Bohr της Δανίας, κατάφεραν να μετρήσουν πώς επηρεάζεται το φως από τη βαρύτητα κατά τη διαδρομή τους έξω από τα σμήνη των γαλαξιών. Οι παρατηρήσεις αυτές επιβεβαιώνουν τις θεωρητικές προβλέψεις και τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature.

Πηγή: http://www.physics4u.gr/blog/?p=3999
http://en.wikipedia.org/wiki/Tensor%E2%80%93vector%E2%80%93scalar_gravity 

Δεν υπάρχουν σχόλια: