Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Oι τελευταίες στιγμές του Johannes Kepler

Το Johannes Kepler αποτέλεσε από τον περασμένο Φεβρουάριο ένα αναπόσπαστο κομμάτι του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού. Η αποστολή του, όμως, έφτασε στο τέλος και χθες αποδεσμεύτηκε από το Σταθμό, αλλά δεν θα επιστρέψει στη Γη. Κατά την είσοδό του στη ατμόσφαιρα θα καταστραφεί φλεγόμενο.

Οι υπηρεσίες που έχει προσφέρει το δεύτερο μη επανδρωμένο φορτηγό της (Automated transfer vehicleESA στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ήταν πολύτιμες. Η τελευταία εργασία που θα πραγματοποιήσει έχει προγραμματιστεί για σήμερα, οπότε θα απομακρύνει σκουπίδια που έχουν συσσωρευθεί στο Σταθμό.

Ηλεκτρονικές συσκευές που δεν χρησιμοποιούνται πλέον από το πλήρωμα του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού, μαζί με σακούλες σκουπιδιών συνολικού βάρους 1.200 κιλών έχουν ήδη φορτωθεί στοJohannes Kepler.
Με τον ίδιο τρόπο που πλήθος αντικειμένων καθώς περιφέρονται στο διάστημα συναντούν τη Γη, το 10 τόνων διαστημικό φορτηγό θα εισέλθει με μεγάλη ταχύτητα στην ατμόσφαιρα της Γης και θα καταστραφεί φλεγόμενο.
Μονάχα κάποια τμήματα του διαστημικού φορτηγού μπορεί να απομείνουν και να προσπέσουν σε μία ακατοίκητη περιοχή στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό. Για την αποφυγή τυχόν ατυχημάτων, οι εναέριες και θαλλάσιες συγκοινωνίες γύρω στην περιοχή θα περιοριστούν.  



Οι αστροναύτες Nespoli και Kaleri στη διάρκεια εργασιών στο Johannes Kepler
Από την εκτόξευση του μέχρι σήμερα


Το διαστημικό φορτηγό Johannes Kepler μετέφερε προμήθειες συνολικού βάρους επτά τόνων: 100 κιλά οξυγόνο, 851 κιλά καύσιμα με τα οποία γέμισαν οι δεξαμενές του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού και 4.535 κιλά καύσιμα που καταναλώθηκαν για τη διόρθωση της τροχιάς του που είχε φθίνει και πλησίαζε προς τη Γη.
Στους τέσσερις μήνες που διήρκεσε η παραμονή του, δύο διαστημικά λεωφορεία, το Ιαπωνικό σκάφος ανεφοδιασμού HTV και τα δύο Ρωσικά διαστημικά σκάφη Progress και Soyuz επισκέφτηκαν το Σταθμό. Οι προωθητικοί πύραυλοι του Johannes Kepler χρησιμοποιήθηκαν για τις απαραίτητες αλλαγές στην τροχιά του Σταθμού μετά από κάθε επίσκεψη.




Οι προετοιμασίες για την επανείσοδο στη γήινη ατμόσφαιρα


Η τελευταία αποστολή τουJohannes Kepler ήταν να διορθώσει την τροχιά του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού σε τρία διαδοχικά στάδια. Οι προωθητικοί πύραυλοι του τέθηκαν σε λειτουργία στις 12, 15 και 17 Ιουνίου και με την ολοκλήρωση των ελιγμών η τροχιά του Σταθμού έφτασε σε ύψος περίπου 380 χιλιομέτρων.
Tην Κυριακή το απόγευμα στις 6.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος (15.30 GMT), το πλήρωμα του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού έκλεισε τις καταπακτές με τοJohannes Kepler. Χθες, στις 5.51 μ.μ. ώρα Ελλάδος (14.51 GMT), αποδεσμεύτηκε από το Σταθμό και με τη βοήθεια των προωθητικών πυραύλων του άρχισε σιγά σιγά να απομακρύνεται.
Σήμερα, οι προωθητικοί πύραυλοι θα χρησιμοποιηθούν εκ νέου για να το απομακρύνουν από την τροχιά του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού. Στις 08.07 μ.μ. ώρα Ελλάδος (17.07 GMT), θα αρχίσει να κινείται προς τη Γη και τρεις ώρες αργότερα, στις 11.05 μ.μ. ώρα Ελλάδος (20.05 GMT) προς το προγραμματισμένο στόχο του στον Ειρηνικό Ωκεανό.
H ταχεία κατάδυσή του Johannes Kepler στην ατμόσφαιρα της Γης θα έχει σαν αποτελέσμα να τυλιχτεί στις φλόγες και κάποια από τα υπολείμματα της φωτιάς θα φτάσουν μέχρι την επιφάνεια της Γης περίπου στις 11.50 μ.μ. ώρα Ελλάδος (20.50 GMT).




To Jules Verne τυλιγμένο στις φλόγες πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό
Λίγο πριν το τέλος


Κάποιες πτυχές της επανεισόδου του Johannes Kepler στην ατμόσφαιρα της Γης παραμένουν ακόμα άγνωστες. Για το λόγο αυτό, ένα πρότυπο «μαύρο κουτί» θα καταγράφει όσα συμβαίνουν στο διαστημικό φορτηγό στη διάρκεια της τελευταίας πτήσης του.
Ανάμεσα στις πληροφορίες που θα συγκεντρώσει θα είναι η θέση, η θερμοκρασία, η πίεση και η γενικότερη κατάσταση του Johannes Kepler μέχρι να φτάσει σε ύψος 18 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, οπότε θα σταλούν μέσω του δορυφορικού σύστημα τηλεπικοινωνίων Iridium,/i>.
Με το τελευταίο αυτό τηλεφώνημα στη Γη, το Johannes Kepler θα ολοκληρώσει την πληθώρα υπηρεσιών που έχει μέχρι σήμερα προσφέρει και την αποστολή του με επιτυχία. 


http://www.esa.int/esaCP/SEMLYV0T1PG_Greece_0.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: