Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Το Υπουργείο Παιδείας μπλοκάρει της Ολυμπιάδες Μαθηματικών και Φυσικής

Το Υπουργείο Παιδείας για πρώτη φορά φέτος εδώ και πολλές δεκαετίες δεν κάλυψε τα έξοδα αποστολής της ελληνικής συμμετοχής στημ 27η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα και δεν προτίθεται να καλύψει τα έξοδα ούτε για την Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, ούτε για την Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής.

Το ποσό που δεν κάλυψε στην πρώτη περίπτωση ήτανε 2500 ευρώ, ενώ το ποσό που δεν προτίθεται να καλύψει για την Ολυμπιάδας Φυσικής είναι 3000 ευρώ! Το ποσό για την επικείμενη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση, αλλά από τα συμφραζόμενα εξάγεται ότι δεν δύναται να το καλύψει με δικά της έξοδα η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (κάτι που ήδη έκανε για την ΒΜΟ) με κίνδυνο η χώρα μας να μείνει χωρίς συμμετοχή για πρώτη φορά στα χρονικά!

Βρίσκω τα γεγονότα αυτά παντελώς απαράδεκτα και τα καταγγέλω δημοσίως αναδημοσιεύοντας τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, αλλά και το επίσημο έγγραφο του Υπουργείου που απεστάλη στην Ένωση Ελλήνων Φυσικών.

Η λύπη μου και η διαμαρτυρία μου είναι πολλαπλή, διότι εκτός των άλλων, έχω και προσωπική εμπειρία από αυτές τις διοργανώσεις έχοντας συμμετάσχει με επιτυχία στην 7η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα στη Σόφια το 1990.



Τα παραπάνω από το antibaro.gr, αλλά αυτά που θα διαβάσετε πιο κάτω, προέρχονται αντιπροσωπευτικά για όλα τα παιδιά, από τις σκέψεις ενός νέου, αγανακτισμένου παιδιού.


Θα το γράψω κι εδώ, γιατί απ' ότι φαίνεται η Ελλάδα πάει από το κακό στο χειρότερο, αποκλείοντας τις νέες γενιές από τη διαφοροποίηση της νοοτροπίας τους από αυτήν του κλασσικού Ελληνάρα.

Γι΄αυτό λένε ότι η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της και μετά τους κακοφαίνεται κιόλας. Είναι δυνατόν εν έτει 2010 το Υπουργείο Παιδείας όχι μόνο να μην προωθεί τέτοιου είδους ενασχολήσεις, αλλά και να τις αποθαρρύνει; Πραγματικά, μέχρι τώρα συμβιβαζόμασταν με πολλές μικρότητες, αλλά νομίζω πως τώρα έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Και δεν είναι μόνο η δική μας η γενιά, αλλά είναι και τα παιδιά που έρχονται μετά από εμάς. Τι κατάντια είναι αυτή; Μετέτρεψαν το λίκνο του πολιτισμού σε λίκνο απαιδευσίας και οπισθοδρομικών αντιλήψεων.

Τι να περιμένει αυτός ο τόπος από τα παιδιά του; Και δε φταίει η χώρα, αλλά φταίνε αυτοί που την κυβερνούν, ανεξαρτήτως κομματικής παράταξης, ανεξαρτήτως καθεστώτος. Και μετά; Τι γίνεται; Εμείς διαμαρτυρόμαστε, αλλά μας ακούει κανείς; Προσπαθεί κάποιος που μπορεί να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση; Όχι φυσικά, γιατί ούτε και οι δημοσιογράφοι δεν ενδιαφέρθηκαν να φέρουν στο φως της δημοσιότητας ένα τέτοιο θέμα, είτε γιατί δεν το θεωρούν σημαντικό, είτε γιατί δεν τους ενδιαφέρει και ιδιαίτερα το μέλλον της παιδείας σε αυτήν τη χώρα.

Λυπάμαι, πραγματικά λυπάμαι. Γιατί κάποτε οι άνθρωποι που πατούσαν σε αυτά τα εδάφη μας έκαναν περήφανους. Και όταν το ίδιο το κράτος δε δίνει βήμα στη νέα γενιά να συνεχίσει, τότε δεν μπορεί να απαιτεί επιτυχίες από αυτήν. Όταν όμως κάποια ξεχωριστά παιδιά μας κάνουν περήφανους με τις προσπάθειές τους, μόνο τότε θυμούνται να παινευτούν και να πουν "τι καλά που τα κατάφερε η Ελλάδα".

Brick wall

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

καλά για τόσα λεφτά κάνουν έτσι??
Εδώ έχουν κλέψει αυτοί τόσα!!
Τα 5 χιλιαρικα είναι που δεν μπορούν να δώσουν!!!